Historik
Hjälper Torr Hud
Konceptet med karbamid och mjölksyra utvecklades i mitten av 1960-talet i ett samarbete mellan läkemedelsföretaget Pharmacia och professor Gunnar Swanbeck, som på den tiden var en av landets mest framstående dermatologer. Det första patentet erhölls 1968. Kombinationen karbamid och mjölksyra hade visat sig ge goda effekter i behandlingen av patienter med sjukdomsrelaterade torrhudsproblem. Denna upptäckt resulterade i flera produkter. HTH togs fram som en kosmetisk produkt för att användas av ”vanliga” konsumenter och lanserades 1970. I mitten av 80-talet förvärvade Mölnlycke Toiletries varumärket som då bestod av Lotion, Creme samt två solskyddsprodukter. HTH hamnade sedan i Cederroths produktportfölj i samband med uppköpet av Mölnlycke Toiletries 1995. HTH revolutionerade konsumentmarknaden genom att den gör huden mjuk och smidig på naturens eget sätt och marknadsfördes länge under devisen ”tillför fukt - inte fett”. Patentet som skyddade kombinationen karbamid-mjölksyra är nu utgånget sedan mer än 10 år tillbaka och ett flertal efterföljare finns på marknaden med samma kombination av aktiva ämnen för behandling av torr hud.
Hudens egna fuktgivarePå 1960-talet var
karbamid var en välkänd komponent för dermatologer. Nyheten i professor Swanbecks arbete var att man genom kombination med mjölksyra fick fler positiva effekter, så kallade synergieffekter. Förutom den förbättrade fuktighetsgivande effekten medför höga halter av dessa ämnen att produkterna inte behöver konserveras.
Karbamid och mjölksyra finns naturligt i hudens yttersta lager (hornlagret) och hör till gruppen som kallas NMF, naturliga fuktighetsbindande ämnen. För att huden ska vara i god kondition bör fukthalten i hornlagret ligga på ca 10%. Understiger man detta börjar huden bli torr och flagig. Genom att använda HTH tillför vi huden de komponenter som behövs för att bibehålla en god fuktbalans och en smidig och motståndskraftig hud. Det är mycket viktigt att hålla vår hud vid god kondition eftersom huden utgör kroppens skydd mot skadliga ämnen, mikroorganismer, UV-strålning, mekanisk påverkan och uttorkning.
Mjölksyra tillhör gruppen alfahydroxysyror (AHA). Alfahydroxysyror finns naturligt i tex sockerrör, frukt och mjölk. Förutom fuktighetsbindande egenskaper har dessa syror även en positiv effekt på hudens elasticitet och cellförnyelse. Genom åren har de har därför blivit populära ingredienser i ”anti-ageing”-produkter. Vissa alfahydroxysyror, som glykolsyra, används idag också av dermatologer och hudterapeuter som kemisk peeling, men då är halterna betydligt högre än i vanliga hudkrämer.
Betain är också ett ämne som finns naturligt i huden. Då man utvecklade HTH tillsattes betain i buffrande syfte, dvs för att få ett stabilt pH-värde i produkten. Men under senare tid har forskare börjat intressera sig mer och mer för betain och upptäckt flera mycket positiva egenskaper. Studier från 2000-talet visar att betain binder fukt, förbättrar hudens elasticitet och cellförnyelse, samt skyddar hud och slemhinnor från irriterande effekter av t ex rengöringsämnen. Vi kan alltså konstatera att betain har funnits i HTH i alla år och har sannolikt bidragit till HTHs goda effekter på torr hud, även om man inte kände till betainets alla goda egenskaper när produkten togs fram.